T.C

MALTEPE BELEDİYE BAŞKANLIĞI

VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve Kapsam

MADDE 1   - (1) Bu yönetmeliğin amacı, Veteriner İşleri Müdürlüğü' nün kuruluş,

hizmet türü ve işleyişiyle ilgili esasları ile müdürlüğün görev, yetki ve çalışma sorumluluklarını düzenlemektir.

  1. Bu yönetmelik, Veteriner İşleri Müdürlüğü' nün görev, yetki, sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.

Yasal Dayanak

MADDE 2   - (1) Bu yönetmelik aşağıda tanımlanan kanun ve ilgili diğer mevzuata

dayanılarak hazırlanmıştır.

  1. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
  2. 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 15. ve 49. Madde
  3. Taşınır Mal Yönetmeliği
  4. 4857 Sayılı İş Kanunu
  5. Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
  6. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
  7. Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği
  8. 7332 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
  9. Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Madde: 1

Kuruluş

MADDE 3    - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü; Belediye Meclisinin, 15.03.2010 Tarih ve

2010/122 Sayılı kararı ile kurulmuştur.

Tanımlar ve Kısaltmalar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

  1. Başkanlık: Maltepe Belediye Başkanlığını
  2. Başkan: Maltepe Belediye Başkanını
  3. Başkan Yardımcısı: Müdürlüğün bağlı olduğu Başkan Yardımcısını
  4. Müdürlük: Veteriner İşleri Müdürlüğünü
  5. Personel: Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli tüm personeli
  6. Birim: Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı alt birimlerdir
  7. Zoonoz: Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar
  8. Vektör: Mikroorganizmaları bünyesinde barındıran, taşıyan bunları insan vücuduna bulaştıran, çevre ve insan sağlığını tehdit eden canlılar.
  9. ASM: Aile Sağlığı Merkezi

İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Organizasyon Yapısı, Görev, Yetki ve Sorumluluklar

Organizasyon Yapısı

MADDE 5 - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü; üst yönetici olarak Belediye Başkanına ve/veya Başkanın görevlendirdiği, yetki verdiği Başkan Yardımcısına bağlı olarak çalışmalarını sürdürür.

(2) Veteriner İşleri Müdürlüğü aşağıdaki birimlerinden oluşur.

VTR-BK.1 _ İdari Birim

VTR-BK.2 _ Hayvan Sağlığı ve Refahı Birimi

VTR-BK.3 _ Vektör Mücadele Birimi

VTR-BK.4 _ Gıda Hijyeni ve Denetimi Birimi

Personel Yapısı

MADDE 6    - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğünde, Maltepe Belediyesi norm kadro

standartlarına uygun nitelik ve sayıda memur, kadrolu işçi, sözleşmeli personel ve belediye şirketi yoluyla çalıştırılan personel görev yapar.

(2) Müdürlükte görev yapan personel İç Kontrol Eylem Planı kapsamında, tanımlanmış süreç ve görev tanımlarına uygun hareket eder.

Müdürlüğün Görevleri

MADDE 7    - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğünün genel görevleri aşağıda belirtildiği

gibidir.

  1. Müdürlüğün Kamu Hizmet Standartlarını hazırlamak, güncellemek, yayınlamak,
  2. Stratejik Plana, Performans Programına, Yatırım Programına ve müdürlük bütçesine uygun olarak çalışmalarını yürütmek.
  3. Maltepe Belediyesi İç Kontrol Eylem Planındaki görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
  4. Müdürlüğe gelen yazı ve dilekçeleri süresi içerisinde cevaplamak, 3071 sayılı Kanun gereği, dilekçe yoluyla yapılan başvurulara ilgili yasal süreleri içerisinde bilgi vermek, işlem safhasının duyurulması halinde alınan sonucu ayrıca bildirmek.
  5. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, istisnalar dışındaki bilgi ve belgeleri başvuru sahibinin bilgisine sunmak.
  6. Müdürlükte gerçekleşen tüm iş ve işlemleri 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde yürütmek.
  7. Müdürlük tarafından yapılan işlemlerin kayıtlarının tutulmasını sağlamak, gerektiğinde bunların arşivlenmesini, korunmasını ve muhafazasını sağlamak.
  8. Müdürlüğün görev alanına giren konularla ilgili olarak Maltepe Belediyesi resmi web sitesinde (www.maltepe.bel.tr) yayınlanmak üzere yetkili müdürlüğe fotoğraf, video ve yazılı olarak veri akışı sağlamak.
  9. İhtiyaç halinde belediye müdürlükleri ve belediye dışı kurumlarla birlikte işlerlik çalışmaları yürütmek.
  10. Gerektiğinde mevzuata uygun satın alma işlemlerini yapmak.
  1. Müdürlüğün özel görevleri aşağıda belirtildiği gibidir.
  1. Zoonozlarla mücadele etmek, gerekli önlemler almak, aldırmak.
  2. Salgın, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek, önlemler almak, aldırmak, diğer mercilerle koordineli çalışmalar yapmak.
  3. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği rehabilitasyon ve geçici barındırma merkezi açmak, burada barındırılan hayvanların sağlıklarını korumaya ve üremelerini kontrol altına almaya yönelik tedbirler almak, aşılamak, işaretlemek ve sağlığına kavuşanları alındığı ortamlara geri bırakmak.
  4. Zoonoz ve bulaşıcı hayvan hastalıklarını tanıtmak, koruma ve çözüm yollarını belirlemek amacı ile afiş, broşür, yazılı ve görsel basın yayın organları yolu ile eğitim çalışması yapmak.
  5. Çevre ve halk sağlığını olumsuz etkileyen haşere, sinek, kemirgen ve diğer zararlılarla, insan beden ve ruh sağlığına uygun yöntemlerle vektör mücadelesi yapmak, her türlü önlemi almak.
  6. Hayvan hastalıkları, gıda güvenliği, zoonoz mücadelesi ve vektör mücadelesi gibi konularda hizmet içi ve hizmet dışı eğitim faaliyetleri yürütmek.
  7. Ev ve süs hayvanı satışı yapan işletme sahiplerine ve yerel hayvan koruma görevlilerine eğitim düzenlemek, eğitim vermek.

Müdürün Görev ve Yetkileri

MADDE 8    - (1) Müdürlük bünyesinde görev yapan müdürün genel görevleri aşağıda

belirtildiği gibidir.

  1. Müdürlük çalışmalarını yasal mevzuata uygun olarak yürütmek, her türlü yasal mevzuat değişikliklerinde Müdürlük çalışmalarını yeniden düzenlemek ve çalışanların yasal mevzuata ve değişikliklere uyum sağlaması ile ilgili çalışmalar yürütmek, müdürlüğün görevleri ile ilgili olarak diğer kurumlarla veya kurum içi müdürlüklerle koordinasyonu sağlamak,
  2. Müdürlük adına yapılacak harcamalarda gerçekleştirme görevlisi ile avans ve maaş mutemedini belirlemek,
  3. Müdürlüğün Çalışma Yönetmeliğinin hazırlanmasını veya varsa yürürlükteki yönetmeliğin güncelleme ihtiyaçlarının gereğini yerine getirilmesini sağlamak için; Meclise iletmek üzere Başkanlık Makamına sunmak, ihtiyaç halinde yönergeler hazırlayarak uygulamaya koymak ve yürütmek
  4. Müdürlüğe ait taşınırlarla ilgili olarak taşınır kayıt ve kontrol yetkilisinin görevlendirilmek ve taşınır kayıt işlemlerinin yürütülmesini sağlamak,
  5. Stratejik Plan ve Performans Programı kapsamında, müdürlüğün görev alanına giren konularda, amaç ve hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamak,
  6. Yasal süre içerisinde müdürlüğün Birim Faaliyet Raporunu hazırlayarak Faaliyet Raporunu hazırlayan birime iletmek,
  7. Performans Programı doğrultusunda müdürlüğün bütçe tekliflerini ve varsa yıllık ücret tarifelerini, yıllık yatırım programını hazırlamak,
  8. Müdürlüğün yazışmalarının yazışma kurallarına uygun, süresi içinde ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlayarak imza yetki yönergesi çerçevesinde paraflamak veya imzalamak,
  9. Müdürlüğün iş ve işlemleri ile ilgili araştırma, soruşturma, denetim ve teftişlerde müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi ve belge vermek, teftiş ve denetim raporlarının gereğinin yapılmasını sağlayarak cevaplandırmak,
  10. Müdürlüğe gelen evrağı incelemek, evrak kabul şartlarına uygun değilse reddetmek, kabul şartlarına uygunsa ilgilisine havale etmek veya havale ettirmek, süresi içinde gereğinin yapılmasını ve cevaplandırılmasını sağlamak,
  11. Yapılan çalışmalar hakkında Belediye Başkanı ve/veya ilgili Başkan Yardımcısına rapor vermek,
  12. İç Kontrol Eylem Planı Esasları gereğince müdürlük personelinin çalışma performansını değerlendirmek,
  13. Disiplin Amiri sıfatıyla müdürlük personelinin disiplinle ilgili işlemlerinin yapılmasını sağlamak,

n) Yönetimindeki personele görev vermek, yaptıkları işleri denetlemek, gerektiğinde uyarmak, bilgi ve rapor istemek. Çalışanların iş koordinasyonunu, birim içi çalışma akışını kontrol etmek,

  1. Müdürlük bünyesinde görev yapan müdürün özel görevleri aşağıda belirtildiği gibidir.
  1. Hayvan sağlığı ve refahı, hayvan Hakları, gıda hijyeni ve gıda güvenliği, çevre ve halk sağlığı, vektörlerle mücadele gibi konularda eğitsel, sosyal ve kültürel projeler üretir, başkanlık makamına sunar, yürümekte olan projelerin işleyişini denetler.
  2. İlçe Umumi Hıfzıssıhha Komisyonunda ve diğer üyesi olduğu ilgili komisyonlarda Veteriner İşleri Müdürlüğünü temsil ederek karar ve oy hakkını kullanır.

Birimlerin/Büroların Yetki ve Sorumlulukları

MADDE 9

İDARİ BİRİM (VTR-BK.1)

Genel Görevleri

  1. Personel Özlük İşlemleri: Müdürlükte çalışan personelin özlük işleri ile ilgili yazışmaları yapmak, personelin maaş, ikramiye, fazla mesai, sigorta ve sosyal hakları ile ilgili işlemleri, yazışmaları yapmak ve evrakı muhafaza etmek (Hukuki Dayanak No: 1, 2, 4)
  2. Taşınır Kontrol İşlemleri: Müdürlükte bulunan demirbaş malzemesinin ve taşınırların kayıtlarını tutmak ve kırtasiye malzeme ihtiyacını temin edilmesini sağlamak (Hukuki Dayanak No:3)
  3. Müdürlük Kalemi: Müdürlükte yapılan yazışmaları konularına göre tasnif ederek arşivleme işlemlerini yapmak, gelen evrak, giden evrak ve dilekçe kayıtları tutularak havalesi yapılan evrakların ilgili personele ve servislere zimmetinin yapmak, evrak sürelerini takip etmek ve resmi yazışmaya ilişkin diğer işlemleri yürütmek (Hukuki Dayanak No:5)
  4. Müdürlük Sekretaryası: Müdürlüğe bağlı diğer birimlere sekretarya hizmeti sağlamak, toplantı organizasyon faaliyetleri ve toplantı tutanağı düzenlenmesi gibi idari konularda destek vermek

HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHI BİRİMİ (VTR-BK.2)

Özel Görevleri

  1. Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Kısırlaştırılması İşlemleri: Sahipsiz sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak için kısırlaştırma işlemi yapmak (Hukuki Dayanak No: 6, 7, 8)
  2. Başıboş Hayvan Toplama, Yaralı Hayvan Müdahale İşlemleri: İlçemiz sınırları içinde bulunan sahipsiz sokak hayvanlarını toplanmak ve yaralı hayvanlara müdahale etmek (Hukuki Dayanak No: 6, 7, 8)
  3. Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Muayene İşlemleri: İlçemiz sınırları içinde bulunan sahipsiz sokak hayvanlarının muayene ve tedavilerini yapmak (Hukuki Dayanak No: 6, 7, 8)
  4. Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Aşılanması İşlemleri: Sahipsiz sokak hayvanlarını kuduz hastalığından                               korunması           amacıyla           aşılama           yapmak

(Hukuki Dayanak No: 6, 7, 8)

VEKTÖR MÜCADELE BİRİMİ (VTR-BK.3)

Özel Görevleri

  1. Vektör Mücadele Açık Alan İlaçlama Çalışmaları: Halk sağlığı için önem arz eden kent zararlıları ile (Sivrisinek, Karasinek, Bit, Pire, Hamamböceği, Kemirgen... vb.) açık alanlarda mücadele etmek (Hukuki Dayanak No: 9)
  2. Vektör Mücadele Kapalı Alan İlaçlama Çalışmaları: Halk sağlığı korumak amacıyla kent zararlıları ile (,Pire, Hamamböceği, Kemirgen vb.) kapalı alanlarda mücadele etmek (Hukuki Dayanak No: 9)
  3. Vektör Mücadele Kanal İlaçlama Çalışmaları: Halk sağlığı korumak amacıyla kış aylarında sivrisinek erginleriyle mücadele için kanal ilaçlama çalışmaları yapmak (Hukuki Dayanak No: 9)
  4. Vektör Mücadele Sivrisinek Larva Odak İlaçlama Çalışmaları: Halk sağlığı korumak amacıyla sivrisinek larvalarıyla mücadele kapsamında Sivrisinek larva üreme odak tespit ve ilaçlama çalışmaları yapmak (Hukuki Dayanak No: 9)
  5. Vektör Mücadele Alan Spreyleme Metoduyla ULV İlaçlama Çalışmaları: Halk sağlığı korumak amacıyla sivrisinek erginleriyle mücadelede alan spreyleme metoduyla ULV makineleriyle ilaçlama çalışmaları yapmak (Hukuki Dayanak No: 9)
  6. Kemirgen (Fare ) İlaçlama Faaliyetleri: Halk sağlığı için önem arz eden kent zararlılarından biri olan kemirgenlerle kamu ve özel mülkiyet alanlarında mücadele etmek (Hukuki Dayanak No: 9)
  7. Resmi Kurum Dezenfeksiyon Çalışmaları: Salgın hastalıklarla mücadelede; resmi kurumlarda(Okullar, ibadethaneler, ASM’ler vb.)dezenfeksiyon çalışmaları yapmak (Hukuki Dayanak No: 9)

GIDA HİJYENİ VE DENETİMİ BİRİMİ (VTR-BK.4)

Özel Görevleri

a) Gıda Denetim Çalışmaları: Gıda işletmelerinde halk sağlığını ve çevre sağlığını ilgilendiren pek çok konuda hijyen denetimleri yapmak (Hukuki Dayanak No:2)

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Genel Hükümler

Yönetmelikte Yer Almayan Hususlar

MADDE 10 - (1) Bu yönetmelikte yer almayan hususlarda yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 11   - (1) Bu yönetmelik Belediye Meclisince kabul edildikten ve Belediye

web sitesinde (www.maltepe.bel.tr) yayınlandıktan sonra yürürlüğe girer. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile önceki yönetmelik yürürlükten kalkar.

Yürütme

MADDE 12 - (1) Bu yönetmelik hükümleri Maltepe Belediye Başkanı adına Veteriner İşleri Müdürü tarafından yürütülür.