Görme Engelliler İçin Sokak Bilgi Panoları

Görme engelliler için sokak bilgi panoları fikri “Engelsiz Erişim Pilot Bölge Projesi” kapsamında oluşmuş ve daha sonra görme engelli vatandaşlardan alınan olumlu geri dönüşler sayesinde başlı başına bir proje haline dönüşmüştür.

Projenin ana fikri, görme engellilerin sosyal kent yaşamına adapte olmalarını kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yer ve yön algılarını sağlamak için kentte belirli noktalara Braille alfabesi ile yazılmış bilgilendirme panoları koymaktır. Hazırlanan panoların iki yüzü bulunmaktadır. Birinci yüz yaya yolu tarafına dönük olup üzerinde Braille alfabesi ile hazırlanmış bilgi tabelası bulunmaktadır. İkinci yüz araç ve bisiklet yolu tarafına dönük olup 70cm x 50 cm büyüklüğünde afiş asılabilecek ışıklı bir panoya sahiptir. Bu şekilde Görme engelli bilgi panolarına aynı zamanda belediye için gelir getirici bir özellik kazandırılmıştır.

Görme engelli bilgi panoları çevreyi rahatsız etmeyecek kadar alçak, ancak görme engellilerin dikkatini çekmeye yetecek kadar yüksek sesle yerini belli edici periyodik aralıklı ses sinyali ile dikkat çekici bir özeliktedir. Pano üzerinde ilgili sokak veya caddenin şematik bir kabartması, diğer sokak girişleri, bina kapı numaraları, komşu cadde ve sokakların isimleri, devlet kuruluşları ve sosyal donatı alanlarının isimleri hem Braille alfabesi hem de Latin alfabesi ile kabartmalı biçimde gösterilmektedir. %50 ve aşağısı görme bozuklukları olan vatandaşlarımızın panoyu daha rahat bulabilmesi için pano yeterli düzeyde aydınlatılmaktadır. Panolar bilgi verici özellikleri sayesinde görme engelli olmayan vatandaşlar için de bölgeyi tanıtıcı nitelik taşımaktadır.

Pano üzerinde ayrıca Maltepe Belediyesi’nin görme engelliler için ürettiği logo da bulunmaktadır. Maltepe Belediyesi görme engelliler için kabartmalı logo üreten dünyadaki ilk belediyedir.