Engelsiz Erişim Pilot Bölge Projesi

İstatistiklere göre Türkiye nüfusunun %12’si engellidir. Konutların %5,4’ünde engelli birey bulunmaktadır. Kamusal alanlar engelli kullanımına uygun olmadığından bu insanlar evlerinde hapis hayatı yaşamaktadırlar. Engellilerin kent yaşamına ve sosyal hayata katılımlarını sağlamak için kamusal alanların engelli kullanımına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple Maltepe belediyesi 2010 yılında “Engelsiz Erişim Pilot Bölge Projesi’ni hayata geçirmiştir.

Proje sürecinde verilen en önemli karar uygulama alanının yer seçimi olmuştur. Bu yer Maltepe merkezde bulunan Çam Sokak, Beşevler Sokak, Sakızağacı Sokak ve yakın çevresidir. Seçilen bölgede 2 hastane, 2 devlet kurumu ve çok sayıda eczane ve ortopedik ürünler satan işyeri bulunmaktadır. Bölge aynı zamanda merkezi oluğu için yoğun bir ticari ve ekonomik faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Alanın merkezi bir yer olması ve engelli olmayan vatandaşların yoğun olarak bulunmaları, sıradan vatandaşların engelli konusunda duyarlılık kazanması için önemli bir etmendir.

Proje kapsamında gerek ortopedik gerekse görme engelliler için çeşitli uygulamalar yapılmıştır. Fiziksel engelliler için kaldırımsız ve yağmur oluksuz sokaklar, engelli otoparkları, gerekli yerlerde rampalar yapılmıştır. Bu düzenlemeler ayrıca bebek arabası veya Pazar arabası taşıyan insanlara ve bisikletlilere de kolaylıklar sağlamaktadır. Görme engelliler için sokaklarda hissedilebilir yüzey uygulamaları ile sokak bilgi panoları yerleştirilmiştir.

Bu projenin hayata geçirilmesi sonrası yapılan geri dönüşler ve toplanan veriler ışığında ilçenin geri kalan bölümlerinde ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiği ile ilgili önemli fikirler ve tecrübeler edinilmiştir.