Türkiye’de son dönemde okullarda meydana gelen şiddet olayları toplumsal endişeyi artırırken, Maltepe Belediyesi Sosyal Etkileşim ve Destek Merkezi (SEDEM) yetişkinlere, ailelere ve eğitimcilere yönelik kritik uyarılarda bulundu. SEDEM Koordinatörü Klinik Psikolog Buse Topuz, çocukların şiddeti neden bir çözüm yolu olarak görmeye başladığını değerlendirerek koruyucu ve önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekti.
“ŞİDDET YALNIZCA ‘PROBLEMLİ DAVRANIŞ’ OLARAK AÇIKLANAMAZ”
Bir çocuğun şiddete yönelmesinin tek bir nedene indirgenemeyeceğini belirten Topuz, durumun çok boyutlu ele alınması gerektiğini vurgulayarak “Çocuklar ve gençler arasında yaşanan şiddet olayları, hepimize son derece önemli bir sorumluluğu hatırlatıyor. Bir çocuğun şiddete yönelmesini yalnızca öfke, ergenlik ya da 'problemli davranış' olarak açıklayamayız. Aile ortamı, arkadaş ilişkileri, okul, sosyal çevre ve dijital dünyada karşılaşılan içerikler, çocuğun davranışlarının şekillenmesinde doğrudan etkilidir” diye konuştu.
Özellikle ergenlik döneminde reddedilme, dışlanma ve çatışma duygularıyla baş etmenin kritik olduğunu ifade eden Topuz, duygularını ifade etmekte zorlanan çocukların yaşadıkları güçlüğü eyleme dökerek gösterebileceklerini belirtti.
AİLELERE ÇAĞRI: “BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ” DEMEYİN
Ebeveynlerin çocuklarını yakından izlemesi gerektiğini altını çizen Buse Topuz, iletişim ve dijital takip konusunda şu tavsiyelerde bulundu:
Çocuklarla yalnızca bir sorun çıktığında değil, gündelik yaşamın rutin akışı içinde de bağ kurulmalı. Arkadaş çevresi yakından tanınmalı, dijital dünyada tüketilen içerikler kontrol edilmeli. Ani öfke patlamaları, içe kapanma, tehdit içeren söylemler veya belirgin davranış değişiklikleri göz ardı edilmemeli.
Ebeveynlerin sıklıkla düştüğü bir hataya değinen Topuz, “Ebeveynler olarak çocuğumuzu çok iyi tanıdığımızı düşünebiliriz. Ancak ‘Benim çocuğum böyle bir şey yapmaz’ düşüncesi, risk işaretlerini fark etmemizi güçleştirebilir. Buradaki amaç çocuğumuzdan şüphe etmek değil; onu yakından gözlemlemek ve davranışlarının ardındaki ihtiyacı anlamaya çalışmaktır” dedi.
TEHLİKELİ ARAÇLARA ERİŞİM KESİN OLARAK SINIRLANDIRILMALI
Konuşmasında yetişkinlerin temel koruma sorumluluğuna da değinen Topuz, ciddi zarar verme potansiyeli taşıyan araçların muhafaza edilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Bu araçlara erişimin sınırlandırılmasının sıradan bir tedbir olmadığını, yetişkinlerin temel bakım ve gözetim yükümlülüğü olduğunu vurguladı.
SEDEM’DEN ÜCRETSİZ EBEVEYN VE ÇOCUK DANIŞMANLIĞI
Maltepe Belediyesi SEDEM olarak her zaman çocukların ve ailelerin yanında olduklarını hatırlatan Klinik Psikolog Buse Topuz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çocuklarımızı korumanın en etkili yolu; onları dinlemek, duygularını duymak ve ihtiyaç duyulduğunda uzman desteği almaktır. Çocuğunuzla iletişim kurmakta zorlanıyor veya ebeveynlik sürecinde desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, SEDEM bünyesindeki ebeveyn danışmanlığı ve çocuklara yönelik bireysel destek hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Unutmayalım: Şiddeti önlemek, onu ortaya çıkmadan önce konuşmakla başlar.” (29.09.2026)