Maltepe'de kadın dayanışması “Birgün Gazetesi”

İstanbul Maltepe Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 98 sağlık işçisinin direnişi, bugün sekizinci gününe girdi. Direniş ilk günkü coşkusuyla sürüyor. Direnişçi işçilerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Hastane önünde kurulan direniş çadırında yedi gün 24 saat tutulan direniş nöbetini, dün kadın işçiler devraldı. Kadın işçiler, "İşimizi, aşımızı, sendikalı olma hakkımızı istiyoruz" diyerek çadırda sabaha dek nöbet tuttu. İşçilere C1 İP Milletvekilleri Melda Onur, Süleyman Çelebi, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıçın yanı sıra: sanatçı İlkay Akkaya. Halkevci kadınlar, DDSB. UİD-DER Kadın Komitesi, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneği, İşçi Meclisi ve İlerici Kadınlar da destek verdi.

'YAŞAMA SAHİP ÇIKIYORLAR'

Hastane önünde yapılan açıklamada konuşan Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Merkezinde kadınların olduğu hiçbir direniş başarısızlığa uğramaz" derken, CHP Milletvekili Melda Onur da şunları kaydetti: "HES'lere, termik santrallara karşı eylemlerde gördük, burada da görüyoruz. Kadınlar yaşama sahip çıkıyor."

'ONLARIN SARAYLARI VARSA...'

İşçilerin direniş çadırına 'direniş sarayı' ismini verdiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, "Onların sarayları var, bizim de direniş saraylarımız var. Türkiye'ye özgürlüğü bu saraylar getirecek" dedi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise "Bu direnişin yanında 500 bin nüfuslu Maltepe halkı var" diye konuştu. İlkay Akkaya'nın türküleriyle halay çeken, horon oynayan kadınlar, "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

NE OLMUŞTU

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önce DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası için örgütlenme faaliyeti yürüten dört işçinin işine son verilmişti. Hastane yönetimi 6 Aralık'ta da sendika üyesi 94 işçiyi işten çıkardı. Rektörlük işçilere "Artık sizinle çalışmayacağız, yerinize taşeron firma getireceğiz" dedi. İşten çıkarılan işçiler arasında 15-20 yıllık işçiler ile hastalığı nedeniyle raporlu olan işçiler de bulunuyordu. İşçiler sekiz gündür hastane önünde direnişlerini sürdürüyor.

Kadınlar nöbeti devraldı “Cumhuriyet Gazetesi”

Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nden DİSK'e üye oldukları için işten çıkarılan işçilerin hastane bahçesinde çadır kurarak başlattıkları eylemi kadınlar devraldı. 7. gününü dolduran eylemde işçilere DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, sanatçı İlkay Akkaya ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi. Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, "12 yıl önce en temel yaşamsal haklarımızı gasp etmek için, kentlerimizi ve doğamızı yağmalamak için geldiler. Şimdi bizler iş güvenliğimizi, sağlık hakkımızı hep birlikte direnerek koruyacağız" dedi. Daha sonra kadınlar davul, zurna ve tulum eşliğinde halay çekti.