Maltepede hedef yerinde kentsel dönüşüm-Posta Gazetesi

Posta Gazetesinin sorularını yanıtlayan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, kentsel dönüşümü modern sürgün olmaktan çıkartacak modeller geliştirmek için Kentsel Dönüşüm Birimi kuracaklarını açıkladı

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanını saran kentsel dönüşüm çalışmaları zaman zaman eleştirilere neden oluyor. Kimi dönüşüm örnekleri dönüşüm alanında yaşayan insanların yıllardır yaşadıkları mahalleleri terk etmeleriyle sonuçlanıyor. 33 bin 324 binanın ve toplam 238 bin 798 bin bağımsız bölümün bulunduğu İstanbul’un Maltepe ilçesinin belediye başkanı Ali Kılıç, dönüşümde dünya örneklerini inceleyerek yeni bir model ortaya koyarak, Maltepe'yi dönüştürmek istediklerini açıkladı. İlk adım katılımcılık Kentsel dönüşümde amacının insanları modern tarzda sürgüne yollamak olmadığına vurgu yapan Ali Kılıç, "Kentsel dönüşümde insanları hayallerinin, anılarının geçtiği mahallelerde, sokaklarda tutabilmek önemli. Sürecin başımda vatandaşın katılımını sağlayacak platformları oluşturarak ilk adımı atmak gerekiyor" dedi. Belediye Başkan adaylığı döneminde 'Ben Maltepe insanının, mahalle sakinlerimizin onaylamadığı hiçbir projeye imza atmam' vaadinde bulunduğunu hatırlatan Ali Kılıç, "Biz belediye olarak önerilerimizi ve perspektiflerimizi, Maltepe hayalimizi ve 40-50 yıllık Maltepe planlarımızı ortaya koyacağız. Bu öneri ve planlarımızı Maltepelilere soracağız ve birlikte karar alacağız" diye konuştu. Kentsel dönüşüm gerçekleştirilen bölgelerde yaşayan insanların belli bir gelir seviyesi olduğuna işaret eden Ali Kılıç, "Münih örneğini inceledim. Dönüşüm bölgesinde yaşayan ailelerin ortalama gelir seviyesi tespit edilmiş. Örneğin bir ailenin ortalama 3 bin dolar geliri var. Dönüşüm sonrasında aile geliri 4 bin ve üzerinde olanlar bu bölgeye sokulmamış. Böylelikle mevcut sosyal doku bozulmamış. Dengeli sosyal yaşam korunmuş" değerlendirmesinde bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRİMİ KURUYORUZ

Dayatan değil, danışan bir belediye başkanı olmayı istediğini anlatan Ali Kılıç, kentsel dönüşümde doğru bilgilenme ve doğru bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Ali Kılıç, bunun için bir kentsel dönüşüm birimi kuracaklarını açıklayarak, "Bir kaç hafta önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaret ettiğimde bir fikir ortaya attım. Belediye'nin içinde bir birim oluşturarak, 18 mahallenin kentsel dönüşüm çalışma ve planları o birimde toplanacak. Vatandaş geldiği zaman tüm bu çalışma ve planları görüp inceleyebilecek bilgilenecek. Kentsel Dönüşüm Birimi; mahalle platformları, sivil toplum kuruluşları, şehir plancıları, odalar, uzmanlar ile Maltepe ve Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinden oluşacak" dedi. (26.06.2014)