Maltepe'de ayrımcılık bitti "Taraf Gazetesi"

Bir kişi için olsa da ibadethane Alevi yurttaşların hak ve özgürlükleri için verdiği mücadele sürerken İstanbul Maltepe Belediyesi, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini oy çokluğuyla karara bağladı. 4 Aralık Perşembe günü açıklanan kararla aynca Alevîlerin kutsal saydığı aşure gününün bir ve ikinci günü izinli sayılması ile Hıristiyanların Noel tatili olan 24 ve 25 Aralık günlerinde resmi izinli sayılmasını da kabul edildi. Bu karardan iki gün sonra ise Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi de Türkiye'de cemevlerine ayrımcılık yapıldığına ve cemevlerinin de diğer ibadethaneler gibi hukuki olarak tanınması gerektiğine hükmetti.

Elektrik parası ödemeyecekler

AİHM kararından önce konuyu gündeme aldıklarını hatırlatan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Bu kararı çok daha önceden verip alt komisyona göndermiştik. Çünkü bırakın bir topluluğu bir kişi bile bir yeri ibadethane olarak sayıyorsa bizim için de öyledir" dedi. Cami için var olan tüm şartların cemevi için de uygulanacağını belirten Kılıç, "Bu karalar umarım bir başlangıç olur ve diğer belediyeler de bu konuda arkamızdan gelir" şeklinde konuştu, öte yandan Kartal Cemevi de AİHM kararından sonra harekete geçti. Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, bu kararın ardından elektrik ve su parası ödemeyeceklerini açıkladı.