Maltepe M’Expo’ya Hazır "Dergi İstanbul"

Maltepe Belediyesi öncülüğünde Maltepe kurulacak olan ve M’Expo Center adı verilen “Uluslararası Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi” projesi için yapılan tanıtım toplantısında konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, toplantıya katılan iş adamlarını projeye yatırım yapmaya çağırdı. Ayrıca fuar için bir yarışma da düzenlenerek, ortaya çıkan proje halkın onayına sunulacak.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Almanya’dan Maltepe’deki fuar merkezini incelemeye gelen heyet Münih Fuar Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir, Münih eski Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude, Fuar Proje Danışmanı Ali Bulut,  Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları, Maltepe Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Uluslararası Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi’ne tam destek veren Münih Fuar Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir “M’expo Türkiye’nin hem fuar açığını kapatacak, hem de Doğu ile Güney Asya’nın en önemli fuar merkezi olacak” Fuar Proje Danışmanı Ali Bulut “İstanbul’un fuarcılıktan 5 milyar dolar kazanması hayal değil” diye konuştu.

MÜNİH FUARI’NDAN PROJEYE TAM DESTEK

Tanıtım videosu ve barkovizyon gösterilerinin de eşlik ettiği sunumlarda “maltepe’de fuar merkezine neden ihtiyaç var?” ve Uluslararası Fuar Merkezi’nin Maltepe’ye ve İstanbul’a kazanımları” konu başlıkları ele alındı. Proje Danışmanı Ali Bulut ve Christian Ude’nin sunumlarının ardından Münih Fuar Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir de Münih Fuarı’nın projeye olan desteğini açıkladı.

“BİR HAYALİM VAR DEMİŞTİM…”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Martin Luther bir hayalim var demişti. O yaşarken hayalini gerçekleştiremedi ama hayali sonra geçekleşti. Maltepe’ye geldiğimde benimde bir hayalim vardı. Maltepe yıldız, çağdaş bir kent olmalı, insanların huzur, barış ve istikrar içinde yaşayacağı bir ilçe yaratmak istemiştim. Bu düşüncelerimi de somuta dökerek fuar merkeziyle süslemiştim. O zaman hayali yalnız başıma kurmuştum. Bugün bunun tüm Maltepelilerin hayali olduğunu görüyorum. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum. Peki neden bir fuar projesi? Öncelikle istihdam yaratan büyük bir proje. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bir proje. Şimdiden bu projenin sanayicilerimizi, müteahhitlerimizin heyecanlandırdığını gördüm. Birçok kesimden destek gördü. Bu projeyi Türkiye Odalar Borsalar  Birliği Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na da anlattım. Projeden heyecan duyduğunu ve tüm gücüyle destekleyeceğini söyledi” dedi.

“GELECEĞİNİZ İÇİN SAHİP ÇIKIN”

Kılıç “Dayatan değil danışan belediyecilik anlayışıyla” görevlerini sürdürdüklerini, fuar projesini de geniş çaplı düşünerek, akademisyenler, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve diğer örgütlerle sorgulayıp planlayarak gerçekleştireceklerini ifade etti. İşlerinin yoğunluğuna karşın büyük bir katılım sağlayan iş adamlarına teşekkür eden Kılıç işadamlarına, “biz ilçemizin 100 yılını planlıyoruz. Bu projeye çok inanıyor, doğru yolda olduğumuzu görüyorum. Değerli iş adamlarımıza sesleniyorum: Benim için değil, Maltepe’de uyuşturucuyla mücadele ederken yaşamını yitiren, bu illetin pençesine düşen, işsizlik sorunuyla yüzyüze kalan, yoksulluğun ve yoksunluğun kol gezdiği mahallelerimizdeki gençlerimiz için bu projeye sahip çıkın. İstiyorum ki hep birlikte Maltepe, hep birlikte Türk halkı kazansın.

UDE: MALTEPE EN DOĞRU SEÇİM

Önceki dönem Münih Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude ise İstanbul’da yapılacak fuarın yerinin doğru seçildiğini ifade derek, Türkiye çok büyük bir ekonomik güce sahip ancak fuar konusunfda gereken gelişmeyi gösterebilmiş değildir” dedi. Ude Maltepe fuarın gerekliliğini şu sözlerle anlattı: Aya’daki ülkeler Avrupa Birliği’ne girmekte daha da zorlanacak, çünkü gelecekte vize şartları ağırlaşacak. O yüzden böylesi bir fuar gerçekten çok yerinde olur ve büyük bir başarı gösterir.  Üstelik kurulacak bu fuar aynen Münih ve Hannover’de olduğu gibi yeşili koruyacak. Maltepe, ulaşım, konum, alan ve vizyon bakımından bu projeye en uygun yer, en doğru seçim”

M’EXPO CENTER PROJESİ

1 milyon metrekare inşaat alanına sahip olacak Uluslararası Maltepe Fuar Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo Center’ın yapımına 2015 yılı içerisinde başlanması planlanıyor. Üç aşamada tamamlanacak ve 2017 yılında ilk etabı bitirilecek projeye 100 bin metrekarelik kapalı bir alan kazandırılması bekleniyor. Ardından kapasite sırasıyla 150 bin ve 250 bin metrekareye yükseltilecek. Yılda yaklaşık 200’den fazla fuara ev sahipliği yapması planlanan ve Asya ile Avrupa arasındaki en önemli fuar merkezlerinden biri olacak fuara 20 binden fazla müşteri gelmesi bekleniyor. Fuar tamamlandığında 20-25 bin kişiye iş imkanı da sağlanacak. Projenin en dikkat çeken özelliğiyse, çevreci şekilde inşaa edilecek olması. Ayrıca merkezde fuar ve ticari alanların dışında, sosyal, kültürel ve sportif etkinlik alanları, gezi parkurları, kültür-sanat etkinliklerinin yapılacağı alanlar, otel, fuara istihdam sağlamak üzere kurulacak M’Expo Center Fuarcılık Akademisi ve otopark da yer alacak. Fuar tamamlanırsa Türkiye’nin ve bölgenin ilk ve tek yeşil fuar ve kongre merkezi olacak. Fuarın yapımında güneş enerjisi ile aydınlatma ve çevreye uyumlu inşaat malzemeleri kullanılacak.