Maltepe’den Dünya’ya barış mektubu “Dergi İstanbul”

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç dünya liderlerine bir mektup yazarak, dünyada ilk kez almış oldukları çalışanlara Noel ve Muharrem izni verilmesine yönelik kararı anlattı. Kılıç mektupta özetle tek ihtiyacımız olan “barış” dedi.

Mektup aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Avrupa Parlementosu (AP) Başkanı Martin Schuitz, Almanya Başbakanı ve Alman Hristiyan Demokrat Birliği Başkanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı ve Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Matteo Renzi’nin olduğu çok sayıda isme gönderildi.

BARIŞ İHTİYAÇ VURGUSU

Başkan Ali Kılıç İngilizce olarak kaleme alınan mektubunda ekonomik, siyasi, askeri ve tarihi ilişkilerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğiniz konusunda kuşku duymuyoruz. İyi niyetinize güvenerek bu çerçevede, yine büyük bir bölümünü Anadolu topraklarının oluşturduğu ülkemizde her şeyden önce huzurun hüküm sürmesi konusunda bizlerle aynı fikirde olduğunuzu da görüyoruz. Huzur, yani ülkemizde etkin olmasını istediğimiz ‘barış’ kavramının Ortadoğu başta olmak üzere bölgemize yerleşmesi birincil beklentimizdir.  Çünkü hangi ırk-renk-inançtan olursa olsun insanların kardeşçe yaşamalarının, Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Yurtta barış, dünyada barış’ hedefinden geçtiğini de görüyoruz. Genel siyaseti belirlemek gibi bir yetkisi olmayan Maltepe Belediyesi olarak, kendimizi sorumlu hissettiğimiz konularda adım atmaktan geri durmuyoruz. Biz, öncelikle 500 bin nüfuslu ilçemizde insanların birbirine dost elini uzatarak yaşamasını istiyoruz. Aynı dinden doğan farklı inançlardaki zümrelerin birbirini boğazlamaktan çekinmediği bir süreçte, ihtiyacımız olan tek unsur barıştır” sözlerine yer verdi.

HERKES İNANCINI YAŞAYABİLECEK

Belediye Meclisi’nce Muharrem ve Noel haftasında personelin inançları doğrultusunda "mazeret izni" kullanabilmesi kararıyla ilgili yazdığı bilgilendirme muktubunda Başkan Kılıç, şöyle devam etti: “İlçemiz Maltepe’de yaşayan azınlık inançlarına mensup her bir bireyin dinini-inancını geleneklerine göre yaşamasından yanayız. Bunun için; belediyemiz personeli arasında bulunan ve ‘bir kişi’ bile olsa hangi inanca mensup olursa olsun o kişinin dini açıdan en önemli gördüğü günü ‘tatil’ kabul ettik. Buna göre; Hristiyanlar Noel’i, Museviler Yom Kipur’u, Ermeniler Dzununt’u, Ezidiler Kızıl Çarşamba’yı, Süryaniler Hano Tritho’yu kutlamak istediklerinde izin kullanabilecek ve ibadet ya da kutlamalarını gerçekleştirebilecekler.”

“AYNI GEMİNİN YOLCULARIYIZ”

Mektubunda, yüzde yüze yakın bir ağırlıkla Müslüman insanların yaşadığı Türkiye’de 25 milyonun üzerinde Alevi vatandaşımız bulunduğuna dikkat çeken Başkan Kılıç, “Aleviler, ibadetlerini gerçekleştirmek için ‘cemevi’nde buluşurlar. Ancak cemevleri, iktidarda bulunanlar tarafından ‘İnanç ve Kültür Merkezi’ olarak görülmektedir. Halbu ki, camilerimiz ne kadar ibadethane ise, cemevlerimiz de o kadar ibadethanedir. Ve biz Maltepe Belediye Meclisi’nde, ilçe sınırlarımızdaki cemevlerinin de ibadethane olarak kabul edilmesi konusunda karar aldık. Bu iki karar da Türkiye’de bir ilktir ve ulusal anlamda barışın tesis edilmesine büyük katkı sunacaktır. Belediye Meclisimizin Cumhuriyet Halk Partili üyeleri tarafından önerilen ve yine aynı üyelerin oylarıyla ‘kabul’ gören bu kararların, ilçemiz Maltepe’den yayılarak ülkemiz ve bölgemize de olumlu bir şekilde yansıyacağından kuşku duymuyoruz. Barış için atılan her adımda olduğu gibi, bu kararlarımızın yanında yer alacağınızdan kuşku duymuyoruz. Çünkü biz, güverteleri ayrı sularda dolaşan aynı geminin yolcularıyız” diyerek mektubunu noktaladı.