Küçük gazeteciler Maltepe’de

Avrupa Birliği projesi kapsamında altı ayrı ülkeden Türkiye’ye gelen küçük gazeteciler, Türk kültürüyle tanıştı, halk oyunlarını izledi

Avrupa Birliği Komisyonu Yaşam Boyu Öğrenme Programı Comenius Okul Ortakları Projesi kapsamında gerçekleştirilen ve Türkiye ile İtalya, İspanya, Fransa, Romanya, Polonya, Litvanya’dan öğrencilerin katıldığı “Avrupa Kaleydoskopu: Küçük Gazeteciler Avrupa’da” adlı projenin Türkiye ayağı, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan konferansla başladı. Konferansa, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başta olmak üzere, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan, projenin Türkiye Koordinatörlüğü görevini yürüten Emine-İbrahim Pekin Ortaokulu Müdürü Hüseyin Arslan ve koordinatör öğretmen Vedat Hazen ile Derya Sancaklı, öğrenciler ve altı ülkenin temsilcileri katıldı.

YEDİ DİLDE "HOŞ GELDİNİZ"

Yedi dilde “hoş geldiniz” pankartlarıyla karşılanan yabancı konuklar ve öğrencilere projenin Türkiye koordinatörü Vedat Hazen tarafından bilgilendirme yapıldı. Hazen'den sonra söz alan Emine-İbrahim Pekin Ortaokulu Müdürü Hüseyin Arslan, böylesi organizasyonların kültürel gelişmeye öncülük ettiklerinin altını çizerek şöyle konuştu: "Bu panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkes çok teşekkür ediyorum. Eylül ayının ortalarından itibaren bu organizasyonu gerçekleştirmek için bir araya gelen okulumuz öğretmenlerini ve hummalı çalışmalarını da yakınen takip ettim. Kendilerine de ayrıca teşekkür ediyorum"

"YUNUS'UN DEDİĞİ GİBİ: GELİN TANIŞ OLALIM..."

Organizasyonu baştan beri takip ettiklerini belirterek konuşmasına başlayan Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ise, "Maltepemize bu anlamlı organizasyonunu kazandıran herkese çok teşekkür ediyorum. Kültürlerin, arkadaşlıkların ve gönüllerin buluştuğu bu tür organizasyonların giderek yaygınlaştırılması gerektiği kanaatindeyim. Umarım küçük gazeteci arkadaşlarımız için bilgili ve faydalı bir organizasyon olur. Yunus Emre'nin dediği gibi 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' " dedi.

“GAZETECİLİK ÇOK SAYGIN BİR MESLEK”

Panel öncesi bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, “Yaşları küçük, ufukları büyük genç meslektaşlarımı Maltepe’de ağırlamanın büyük onurunu yaşıyorum. Bu projeyi, kültür ve inançların kucaklaşması açısından da önemsiyorum. Gazetecilik dünyanın her tarafında çok saygın bir meslek, çok küçük yaşta bu mesleğe gönül vermenizden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. İnsanların doğru haber alma özgürlüğü, sizlerin mürekkeplerinden damlayan dizelerle, çektiğiniz fotoğraflarla anlam buluyor” şeklinde konuştu.

“KALEMİNİZİ ASLA SATMAYIN”

Avrupa’nın birçok ülkesinde, Bosna’daki iç savaşta ve Afganistan’da bulunarak savaşları takip ettiğini küçük gazetecilerle paylaşma imkânı bulan Kılıç, “Birçok savaşı takip ettim. Acıları gördüm. Doğru haber aktarmaya çalıştım. Ben bu mesleğin iyiliğini, güzelliğini ve onurunu yaşadım. Buraya gelen sizler, Türkiye’deki küçük gazeteci meslektaşlarınızla yarına köprüler kuruyorsunuz. Anadolu hümanizminin harmanlandığı, Yunusların, Hacı Bektaşi Velilerin yetiştiği bu memlekette harmanlanıyorsunuz. Bu ülkenin çocuklarının rehberi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Çünkü en büyük öğretmenimiz olan ulu önderimiz, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ demiştir. Bu duygularla sizlere son söz olarak şunu söylemek istiyorum, bir gün profesyonel gazeteci olursanız, kaleminizi asla satmayın” dedi.

BERUSCA: TÜRK KÜLTÜRÜ ÇOK GÜZEL

Açılış konuşmalarından sonra, projenin Romanya koordinatörü Aure Berusca, projenin İtalya, İspanya, Litvanya, Fransa, Polonya ayakları hakkında bilgi vererek, “Türk kültürünü tanımak gerçekten çok güzel. Öğrencilerimiz geleli çok kısa zaman oldu ama çok önemli ve güzel şeyler öğrendiler. Biz büyük bir keyif aldık” diye konuştu. Berusca’nın konuşmasının hemen sonrasında, Romanya’dan bir grup halk oyunları gösterisi sundu. (14.10.2014)

Photos