Kilise yapmaya hazırız "Ulusal Basın"

CHP'Lİ BELEDİYELERDEN CEMEVİ ATAĞI “CUMHURİYET GAZETESİ”
CHP'li belediyelerin şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatma kararının ardından ilk adımı Beşiktaş Belediyesi attı. Diğer CHP'li belediyelerin de bu hatta içinde konuyu gündemlerine alacakları öğrenildi. Cemevlerinin diğer ibadethanelere tanınan hak ve hizmetlerden yararlandırılması ile ilgili teklif meclise sunuldu. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, "Bugüne kadar kilisede, sinagogda, havrada, camide ve cemevinde insanların ibadetlerini özgür bir şekilde yapmalarını savunduk. Bugün mecliste aldığımız kararla da bunu resmileştirdik" dedi. Daha önce cemevlerini resmen ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediyesi'nin meclis toplantısında Başkan Ali Kılıç, "Başbakan 'Kiliseler restore edilecek, gerekirse biz yeni kiliseler yapacağız' demişti. Başbakanımızın bu sözlerini talimat kabul ediyorum. Maltepe'de kilise yapmaya hazırız" diye konuştu.

'BİZ KİLİSE YAPMAYA HAZIRIZ' “EVRENSEL GAZETESİ”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, talep olması halinde belediyenin kilise yapabileceğini söyledi. Maltepe'de ayrıştıran değil, birleştiren bir anlayışla hizmet üretmeye devam ettiklerini belirten Kılıç, "Başbakanımızın açıklamalarını talimat kabul ediyorum. Maltepe'de kilise yapmaya hazırız" dedi. Maltepe Belediye Meclisinin şubat ayı olağan toplantılarının birinci oturumu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başkanlığında açıldı. Ocak ayında yapılan faaliyetlerle ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Kılıç, Maltepe ile AKP Kırşehir Akçakcnt Belediyesinin kardeş şehir olacağını açıkladı. Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2 Ocak tarihinde bir yemekte yaptığı konuşmada, "Kiliseler restore cdilccck, gerekirse biz yeni kiliseler yapacağız" sözlerine atıfta bulunarak, "Savın Başbakanımızın bu sözlerini talimat kabul ediyorum. Maltepe'de kilise yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

'MALTEPE'DE KİLİSE YAPMAYA TALİBİZ' “HABERTÜRK GAZETESİ”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Maltepe Belediye Meclisi'nin şubat ayı olağan toplantılarının birinci oturumu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başkanlığında açıldı. Ocak ayında yapılan faaliyetlerle ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Kılıç, kapılarının ilçesinde kilise yaptırmak isteyenlere açık olduğunu söyledi. Başkan Kılıç, şunları kaydetti:
'NOEL AĞACI DİKTİK'
"Bir Noel ağacı diktik, birileri fırtınalar koparmaya çalıştı. Aynı günlerde Papa geldi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından karşılandı. Yine İstanbul'a geldiğinde Diyanet İşleri Başkanımız, Papa'yla birlikte camiye gittiler. Birlikte dua ettiler. Azınlıklara sahip çıkmak adına, o hoşgörüye gerçekten sahip çıkılmasını düşünüyorum. 25 yıl bizzat yurtdışında yaşayarak azınlık kültürünün ne kadar zor olduğunu bilen biri olarak söylüyorum. 'Orada mescitlerimizi, camilerimizi, cemevlerimizi merdiven altlarında nasıl kurduğumuzu bilen bir kardeşiniz olarak konuşuyorum" ifadesini kullandı. Başkan Kılıç, şöyle konuştu: "Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 'Kiliseler restore edilecek gerekirse yeni bir kilise de yapabiliriz' müjdesini verdi. Ben şimdi burada sizin huzurunuzda Sayın Başbakanımızın bu söylemini talimat kabul ediyorum. Belediye Başkanınız olarak diyorum, Maltepe sınırları içerisinde arzu edilirse bir kilise yapmaya adayız. Çünkü Maltepe insanı hoşgörülüdür, bütün inançlara, kültürlere açıktır. Madem Sayın Başbakanımız böyle bir talepte bulunuyor. Belediye olarak biz kapılarımızı açıyoruz. Eğer uygun görülürse, sınırlarımız içinde gereken desteği sunarız." Başkan Kılıç, eğer talep olursa kilise için arazi tahsisinde de bulunacakları bilgisini verdi.

MALTEPE BELEDİYESİ’NDEN KİLİSE ÇIKIŞI “TARAF GAZETESİ”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, kapılarının ilçesinde kilise yaptırmak isteyenlere açık olduğunu söyledi. Taraf'a konuşan Başkan Kılıç, kilise için azınlık cemaatlerinden kendilerine başvurmaları halinde harekete geçeceklerini ifade etti. Başkan Kılıç, "İster Ermeni ister Süryani cemaati olsun kimin ihtiyacı varsa ve bizden bu yönde talepte bulunursa kilise için elimizden geleni yaparız" dedi.
SÜRYANİLER "ORADA CEMAATİMİZ YOK"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Yeşilköy'de kilise yapımı için başvuran Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkan yardımcısı Kenan Gürdal ise Maltepe Belediye Başkanı Kılıç'ın girişiminden memnuniyet duyduklarını ancak Maltepe civarında cemaatlerini bulunmadığını belirtti. Tarafa konuşan Gürdal, "Biz bütün partilere eşit mesafedeki duruşunu her zaman korumuş bir toplumuz. CHP'nin bir belediyesi bize böyle bir imkân verdiği için çok teşekkür ediyoruz. Ancak Maltepe'de cemaatimiz olmadığı için yapılacak kilise de boş kalacaktır. Bu nedenle şimdilik böyle bir başvurumuz olmayacaktır. Ancak ilerleyen zamanlarda cemaatimizin o bölgede artması durumunda kendilerine kilise için başvurmamız gerekirse bu tekliflerinin yine geçerli olacağını umuyoruz" diye konuştu.
TALİMAT KABUL EDİYORUM
Dünkü Belediye Meclisi toplantısında kilise başvurularına açık olduklarını belirten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç "Başbakanımızın açıklamalarını talimat kabul ediyorum. Maltepe'de kilise yapmaya hazırız" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun değişik inanç önderleriyle buluşmasında yaptığı konuşmasına atıfta bulunan Kılıç, "Sayın Başbakan 2 Ocak'taki yemekte yaptığı konuşmasında, 'Kiliseler restore edilecek, gerekirse biz yeni kiliseler yapacağız' demişti. Sayın Başbakanımızın bu sözlerini talimat kabul ediyorum. Maltepe'de kilise yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

'KİLİSE YAPTIRMAYA HAZIRIZ' BİRGÜN GAZETESİ
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, ilçede kilise yaptırmak isteyenlere kapılarının açık olduğunu ve birleştirici bir anlayışıyla hizmet ürettiklerini belirterek, "Maltepe'de kilise yapmaya hazırız" dedi.