İstanbul'un Kayıp Adası Vordonisi, gün yüzüne çıkarılıyor “Ekonomi Gazetesi”

İstanbul'un kayıp adası olarak bilinen, tarihi Vordonisi'nin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversite ortak çalışma yürütüyor.

Sualtı araştırmacı ve arkeologlardan oluşan ekip, belediye öncülüğünde tarihi batık adanın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası'na kabul edilmesini hedefliyor. Tarihi yaklaşık 1200 yıl öncesine dayanan Vordonisi adası ıoıo yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalmıştı. Kayıp ada Maltepe Belediyesi öncülüğünde, istanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Dr. Hakan Kaya, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Bilir, su altı araştırmacısı gazeteci Gökhan Karakaş, Deniz Biyoloğu Mert Gökalp, Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat'tan oluşan bir ekiple gün yüzüne çıkartılacak.

UNESCO'YA ÇALIŞMA SUNULACAK

Yapılacak çalışmayla adanın tüm özellikleriyle keşfedilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Unesco'ya bir çalışma sunulacak. Sonraki aşama ise batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması ve turizme açılması.

ARKEOLOJİK VE SİSMİK ÇALIŞMA

Kayıp adaya keşif ekibi tarafından 2015 yılının ekim ayında gerçekleştirilen dalışa eşlik eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini bilmemiz gerektiği mesajını veriyor. İlçemizin doğal güzelliklerinin keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.
Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik, hem de sismik açıdan değerli veriler sunacak." dedi.

KEŞİF EKİBİ ADAYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Keşif ekibi ise İstanbul'un ıo. adası Vordonisi de yapılacak araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu adada karbon 14 ve diğer bilimsel metotlarla bir araştırma yapılarak, kayaçların durumunun incelenmesi lazım ki gerçek tarih ortaya konulabilsin. Adanın kalıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi deniz canlıları olduğu için tam olarak ana manastırı görebilmek mümkün olmuyor. "

İSTANBUL'UN ıo. VE ıı. ADALARINI OLUŞTURUYOR

Bölgede yaşayanlar dışında pek bilinmeyen Vordonisi, aslında iki adadan oluşuyor. Biri büyük, diğeri küçük Vordo olarak geçen adalar, İstanbul'un ıo'uncu ve ıı'inci adalarını oluşturuyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Yassı ve Sivriada'dan oluşan İstanbul Adaları'nın gizemli parçası olan Vordonosi, gelişen teknolojiyle birlikte 2000'li yıllarda daha fazla bilinmeye başladı. Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936'da kayıtlara geçen Vordonosi'nin, hemen karşısındaki Küçükyalı'da Satyros Manastırı'nın ikizi olduğu biliniyor.

İstanbul seeks UNESCO listing for submerged Vordonisi Island “Daily Sabah”

JOINT study is being carried out by three universities and the Maltepe Municipality to research istanbul s submerged Vordonisi Island, vvhich seeks UNESCO status as a vvorld heritage site.
The island, which is situated 700 meters off the shore of Istanbul's Maltepe district, was submerged after a big earthquake in A.D. 1010. The joint research will uncover ali aspects of the island, and a comprehensive report will be submitted to the Maltepe Municipality, Turkey s Ministry of Culture and UNESCO.
The discovery team said that scientific studies using radiocarbon dating and other suitable methods will help scientists discover Vordonisi. "Because different marine species have covered the archeological site, it is no longer possible to see the island's former monastery," the team said. The submerged site is not very well known amongst the current residents of Maltepe, and consisted of one big and o ne small island that vvere knovvn as the lOth and llth islands of istanbul. Istanbul's islands include Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Yassı and Sivriada. The Vordonisi island became more visible in the last decade, and was brought to modern awareness by historian Semavi Eyice in 1936.
In October, a diving team photographed the island to better understand the huge istanbul earthquake and its effects on the region, as well as the island. Professional divers shed light on the archaeological site by photographing the area, including its ancient monastery, and the site will be ready for diving tourism soon. Maltepe Mayor Ali Kılıç accompanied the diving team, and said that the monastery was known to be open during the Byzantine period. Kılıç said that they will turn Anatolian istanbul into a tourism hub and draw more tourists, once the one and only underwater archaeological park of İstanbul is open for visitors.