İstanbul'un kayıp adası gün yüzüne çıkartılıyor “Bizim Gazete”

Maltepe Belediyesi'nin desteğiyle, Vordonisi adasının kalıntıları, keşif ekibi tarafından görüntülendi. 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalan ve yıllar boyunca ihmal edilen tarihi adanın, tüm özellikleriyle keşfedilerek, deniz turizmine açılmasının hedeflendiği tarihi yolculukta bir açıklama yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "İlçemizin doğal güzelliklerinin keşfedilerek, gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik, hem de sismik açıdan değerli veriler sunacak" diye konuştu.
Kılıç, adanın ilçe turizmine önemli katkılar sunacağını ifade ederek, "Elbette biz bir noktaya kadar bunu sürdüreceğiz. Ancak ilgililerin de dikkatini çekerek, bu işin altından kalkacağımızı düşünüyorum. İşte topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini bilmemiz gerektiği mesajını da veriyor" şeklinde konuştu. Üzerinde inşa edilen manastır ve rahipleriyle birlikte battığı iddia edilen ada, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği'ne üye 6 dalgıç tarafından görüntülendi. Keşif ekibi, İstanbul'un 10. adası Vordonisi dalışı ile ilgili şu bilgileri verdi: "Adanın kaIıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi de niz canlıları olduğu için fam olarak ana manastırı görebilmek mümkün olmuyor. Tarihi yaklaşık bin 200 yıllık olan bu adada, bir manastır olduğu biliniyor."

100 YILLIK ÇAPA

Daha sonra dalgıçlar tarafında dalışta bulunan ve 100 yıllık olduğu belirtilen çapa Başkan Kılıça teslim edildi. Kılıç da çapayı, Vordonisi Adası'nın güzellikleri anısına saklayacağını belirtti. Kayıp adanın güzellikleri dalış ekibinden Mert Gökalp tarafından görüntülendi.

İSTANBUL'UN 10. ADASI

Bizanslıların "Küçük Ada", Osmanlıların "Batık Manastır Kayalıkları" ve denizcilerin de "Bostancı Kayalıkları" adını verdiği Vordonisi'nin, efsaneleşmiş sözlü tarihe göre, üzerinde bulunan manastır ve rahipleriyle 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde battığı biliniyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Sivri ve Yassı adaları içinde barındıran Prens Adaları'ndan onuncusu olduğu belirlenen Vordonisi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde adaya sürgün gönderilen Patrik Fotius'un yaptırdığı manastırla tanınıyor. Aslında Patrik Fotius ile Patrik İgnazius arasındaki rekabet üzerine inşa edilen manastır, Küçükyalı'daki keşfedilen manastırın birebir kopyası veya devamı sanılıyor.