İstanbul'da iz bırakan paşa "Milliyet Gazetesi"

Maltepe Belediyesi ve Darüşşafaka Cemiyeti işbirliğiyle düzenlenen geleneksel "Süreyya Paşa'yı Anma Etkinliklerimin ikincisi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde (TSKM) gerçekleştirildi. Hayatının ve yapıtlarının anlatıldığı "İstanbul'da İz Bırakan Paşa: Süreyya" sergisinin açıldığı programa Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, ünlü tarihçi İlber Ortaylı ve Süreyya Paşa'nın torunu Muammer Erbay katıldı.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Süreyya Paşa, 'Bu memleketten aldığımı yine bu memlekete vermekle onur duyuyorum' demiş. O büyük şahsiyet bunları düşünürken, biz neler yaptık, onun bıraktığı eserleri talan ettik, ona sahip çıkamadık." açıklamasında bulundu.
İlber Ortaylı ise yaptığı konuşmada, "Süreyya Paşa, turizm, sağlık ve sanat alanında çalışmalar gerçekleştiren biriydi.
Daha sonra da, sinema olarak kullanılacak Süreyya Operası'nı kuruyor ki; bu opera o zaman İstanbul için bir ilkti.
Tarihimizde böyle bir şeyleri kuranlar, yapanlar ya da herhangi bir mesleği geliştirenler hep bu asker kökenliler" ifadelerini kullandı.

Habertürk Gazetesi: Süreyya Paşa'yı andılar

İstanbul ve Maltepe'ye önemli hizmetleri dokunan Süreyya Paşa, ölümünün 61'inci yıldönümünde mezarı başında anıldı .Anma sonrası program için Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde devam etti.
Süreyya Paşa'nın hayatının anlatıldığı "İstanbul'da İz Bırakan Paşa: Süreyya" sergisinin de açıldığı programa Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları, ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Süreyya Paşa'nın torunu Muammer Erbay, torununun kızları Zeynep Gambetti, Bige Aksel ve vatandaşlar katıldı.  Tarihçi İlber Ortaylı, "Süreyya Paşa'nın kurduğu Süreyya Operası o zaman İstanbul için bir ilkti. Tarihimizde bir şeyleri kuranlar, yapanları tarih unutmaz. Ama bu tarihe sahip çıkılmalı" dedi.