Gülsuyu-Gülensu yerinde dönüşecek "Ekonomi Gazetesi"

İstanbul’un ilk gecekondu bölgelerinden biri olan ve yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı her iki mahalle, Maltepe Belediyesi’nde CHP ve AK partili meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen “kentsel dönüşüm” projelerinin hayata geçmesini sabırsızlıkla bekliyor.
İstanbul’un balkonu olarak nitelendirilen Maltepe’nin Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde bugünlerde, tatlı bir telaş yaşanıyor. Mahalle sakinleri yıllardır çözülemeyen kentsel dönüşüm planlarının çözümüne ilk kez bu kadar yaklaştı.2014 yerel seçimleriyle birlikte göreve gelen Belediye Başkanı Ali Kılıç, tam 20 aydan beri bu planların, halkın istekleri doğrultusunda hazırlanması için çalışıyor. Belediyenin teknik kadroları, mahalle halkının kurduğu dernekler ve diğer sivil toplum örgütleriyle 25’ten fazla toplantı gerçekleştirdi. Nisan ayında mahallede bilgilendirme ofisi açıldı.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediye Meclisi’nde CHP ve AK partili meclis üyelerinin oy birliğiyle onayladığı Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri imar planlarının, ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclis gündemine alınmasını beklediklerini ifade ederek, “Süreç sağlıklı işlerse, 1 yıl içerisinde planlarımızı uygulamak için harekete geçeceğimize inanıyorum” dedi. Maltepe halkının onayı olmayan hiçbir çalışmaya imza atmadıklarını ifade eden Kılıç, “Mahalle halkının kafasında buralar kime peşkeş çekilecek, kimlere rant sağlayacak gibi birtakım soru işaretleri vardı.Bu noktada Maltepe halkına bir söz verdim. Sizlerin onayı olmayan hiçbir projeye imza atmayacağım dedim. Mahalle halkı yerinde dönüşüm dedi, ada bazlı olsun dedi. Planlarımızı aynı şekilde hazırladık.6 Nisan 2015’te Gülsuyu mahallesinde Kentsel Dönüşüm Ofisi açtık.O gün bu projeleri sonbaharda meclisime taşıyacağım demiştim. Bu süreçte Mahalle Danışma Kurulu ile 15 toplantı yaptık. Eylül ayında taslak planlarımızı meclise taşıdık. Ve bu noktada Türkiye’de bir ilke imza atarak taslak planlarımızı mahalle halkına ve ilgili kurumlara teslim ettik. Buyurun inceleyin eksiklerimiz varsa planlarımızı bu doğrultuda revize edelim dedik” diye konuştu.
KOLLEKTİF ÇALIŞMA
Mahalle temsilcilerinin, muhtarların, şehir plancılarının ve mahalle halkının katılımıyla bir çalıştay düzenlediklerini ve kollektif  bir çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Kılıç, şöyle devam etti.
“Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde tüm günü kapsayan bir çalıştay  yaptık. Plan üzerinde eksik gördüğümüz konularla ilgili çalışma grupları oluşturduk. Her grup kendi çalışmasını tamamladı, raporunu hazırladı. Bu doğrultuda plan notlarımıza son şeklini verdik. Son noktada, binlerce kişinin katıldığı bir toplantıda halkımıza anlattık. Yaklaşık yarım saat bir sunum yaptım.3-5 saat vatandaşlarımızın sorularını aldım. Bir üniversite öğrencisi gibi yaklaşık 4 saat ayakta notlarımı aldım. Herkesin sözünü dinledim. Toplantını sonunda onaylıyorsanız vakit kaybetmeden belediye meclisimizden geçirelim. İBB’ye taşıyalım dedim. Çok büyük bir çoğunluğun onayını aldık.”
İBB’YE GÖNDERİLDİ
Bu süreçte AK partili ve CHP’li meclis üyelerine sunum yaparak planı detaylarıyla anlattığını ifade eden Kılıç, “Planlarımızı oy birliği ile belediye meclisimizden geçirdik. İBB meclis üyelerine de planlarımızın detaylarını anlatan bir sunum yaptık. Şimdi İBB meclisinden çıkacak kararı bekliyoruz. Buradan da başarılı bir sonuç alarak, asıl mücadelemiz o zaman başlayacak. Süreç sağlıklı işlerse, 1 yıl içerisinde planlarımızı uygulamak için harekete geçeceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
TEORİ TAMAM SIRA PRATİKTE
Bölgenin koşullarına göre en iyi planı hazırladıklarını belirten Kılıç, “Bu plan, dört dörtlük bir plandır gibi bir iddiamız yok. Ancak bölgenin koşulları için en iyi plan. Asıl bundan sonra mahalle halkı ile birlikte çalışacağız. Çünkü teoride hazırladığımızı, pratikte uygulamak kolay değil. Planlar kabul edildikten sonra belirlediğimiz bir adada dönüşümü başlatacağız. Tüm mahallede aynı anda çalışma başlatmayacağız. Burada yapmayı planladığımız projenin maketini hazırlatıyoruz. Vatandaşlarımızı neyin beklediğini, somut olarak göstereceğiz. Vatandaşlarımızın en az faizle ev kredisi alabilmesi için bankalarla görüşmeler yaptık. Planlar kabul edildikten sonra, vatandaş dilerse kendi yapsın. Dilerse kendi anlaştığı müteahhitlerle yapsınlar. Çok sıkıştıklarında da biz belediye olarak devreye girelim dedik. Bu anlamda belediye bünyesinde inşaat şirketi MATAŞ’ı kurduk. Ben Gülsuyu-Gülensu halkının örgütlü duruşuna güveniyorum. Kişisel çıkarlar uğruna, rant uğruna yaşadıkları yerlerin peşkeş çekilmesine  müsaade etmeyeceklerine yürekten inanıyorum” dedi.
3 KUŞAĞIN BEKLEDİĞİ PLAN
*Gülsuyu ve Gülensu’nun toplam büyüklüğü 1.5 milyon metrekare.(yaklaşık 146 hektar)
*Mahallelerde daha önce 1986 ve 2004 yıllarında iki plan gerçekleştirildi ancak çeşitli nedenlerle uygulamaya konulamadı
*Planlama dahilinde; 7 bin 536 metrekare çocuk parkı, 3 bin 634 metrekare dini tesis, 28 bin 328 metrekare okul, 92 bin metrekare yeşil alan, 900 metrekare sağlık hizmeti tesis, 8 bin 340 metrekare spor tesisi alanı mevcut
*Kollektif bir şekilde ve mahalle halkıyla birlikte hazırlanan planlar, 3 kuşağın hikayesini de içinde barındırıyor. Mahallede saçları ağarlaşan baba, oğul ve torunlar planlarının hayata geçeceği günü sabırsızlıkla bekliyor
*Belediyenin mahallelerde yüzde 30’a yakın bir arazisi bulunuyor ve planda buralar tapu sorunu yaşayanlar için tahsis ediliyor
*Plan onaylanma sürecinden sonra, mülkiyet problemleri olan hak sahiplerine çözüm üretilebilecek
*Mahalle genelinde imar uygulaması yapılabilecek, teknik altyapı sorunları en aza indirilebilecek
*Kötü olan yapı stoku yenilenebilecek
*Planın amacı olan “yerinde dönüşüm” sağlanabilecek
*Plan onamasının içerisinde ada bazlı uygulama yapıldığı takdirde yaklaşık 35 bin olan nüfus, 45-50 bin olacak.