Engelsiz Maltepe ve Münih'ten Maltepe'ye "Dergi İstanbul"

MÜNİH’TEN MALTEPE’YE

Münih Belediye Başkanlığı’ndan bu yıl 30 Mart tarihinde emekli olan 66 yaşındaki Christian Ude, 30 Mart’ta Maltepe’ye Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç’a fahri danışmanlık yapacak.

*Mustafa BAYARAKTAR*
Münih Belediye Başkanlığı’ndan bu yıl 30 mart tarihinde emekli olan 66 yaşındaki Christian Ude, 30 mart’ta Maltepe Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç’a fahri danışmanlık yapacak. Maltepe Belediyesi’nde kendisine ait bir odası olacak Unde, çalışmalarını buradan yürütecek.
Almanya’nın Münih kentinde 23 yıl belediye başkanlığı yapan ve Münih’i yaşanabilir kentler sıralamasında üst sıralara taşıyan Christian Ude, yerel yöneticilik alanındaki tecrübesini İstanbul Maltepe’ye taşıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a fahri Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler alanında fahri danışmalık yapacak olan Ude, kentsel dönüşüm ve çevre konularındaki deneyimlerini de paylaşacak.

‘’YERİNDE DÖNÜŞÜM’’

Maltepe’nin sokaklarını Ali Kılıç’la birlikte dolaşan Ude, bir belediye başkanının herkesi kucaklaması gerektiğini söyledi. ‘’Tecrübemle, birikimimle buradaki çalışma sisteminin önünü açmak, katkı sunmak için geliyorum’’ diyen Ude, şöyle devam etti: ”Maltepe’de gördüğüm sorunların başında kentsel dönüşüm geliyor. Konut yapımı, orada yaşayacak insanların yaşayabilecekleri şekilde yapılması yerinde dönüşüm olarak çok önemli. Biz bunu Almanya’da, Münih’te uyguladık, çokta başarını projeler hayata geçirdik. Belediye yapılan binalardan sonra buralarda yaşananları başka bir yere göndermek istiyorsa bu ayrı bir şey. Bu çalışma her şeyden önce zenginler için yapılmalı. Orada yaşayanlar için, yerinde dönüşüm için yapılırsa bunlar aşılabilir.

TRAFİK VE KONUT SORUNU ÇÖZÜLMELİ

İstanbul’un çok çabuk büyüyen ve gelişen bir kent olduğuna işaret eden Ude, “Herkesin imrenerek baktığı, tarihi olan, kentsel dokusu olan bir kent. O anlamda çabuk büyüyor. Böyle bir şehir ya da şehirlerde hiçbir belediye başkanının ya da yerel yöneticinin cebinde reçete olamaz. Bir trafik sorunu var İstanbul’da. Bir de sürekli gelişen bir yer, konut sorunu var. Trafik sorununun yönünü belirlesek, burada metro, tramvay gibi toplu taşıma araçlarındaki çalışmayı teşvik etmek ve geliştirmek lazım. Buradaki trafik sorunu ancak böyle çözülebilir. İkincisi konut sorununda da sosyal konut projelerini teşvik etmek lazım. Yani belediyenin de işin içinde yer aldığı, vatandaşa maliyetinin çok düşük olduğu, çok cüzi miktarlarla kar amaçlı yapmadığımız bir şey olmalı.

ÖRNEK MODEL

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise, Christian Ude’nin kendisi için önemli bir politik figür olduğunu ifade ederek, ‘’Ude uzun yıllardır dostum. Bana fahri olarak danışmanlık hizmetini Türk-Alman ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından da önemsiyorum. Maltepe’ye Avrupa vizyonu kazandırmak ve Ude’nin hümanist anlayışıyla Anadolu hümanizmini birleştirmek istiyorum. Christian benim için bir örnek model.

ALMAN GAZETELERİ DE YAZDI

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi de, Christian Ude’nin Münih kentinden uzun yıllar tanıdığı gazeteci dostu Ali Kılıç’a danışmanlık hizmeti vereceğini yazdı. Haberde; ‘’Ude için ilçe belediye başkanlığı demek büyükşehir belediye başkanlığı demek. O nedenle sorumluluğu daha fazla.’’ Yorumuna yer verildi.