Cumhuriyet Gazetesi: Yaya Kenti Maltepe

Yaya Güvenliği Dönüşüm Provası' pilot mahalle Zümrütevler'de başlatıldı

Türkiye'de ilk kez Maltepe'de uygulanan "Yaya Güvenliği Dönüşüm Provası", pilot mahalle olarak seçilen Zümrütevler'de başlatıldı. Bu kapsamda düzenlenen törene katılan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Nasıl bir meydan, nasıl bir sokak istiyorsunuz? Bunu öğrenerek, yani sîzlere danışarak bir prova başlattık. Eğer başarılı olursak bu uygulama kalıcı hale getirilecek. Bu kent hiçbirimize tek başına ait değil ama hepimizin olabilir" dedi.

Maltepe Belediyesi, Zümrütevler Meydam'nda kavşak ve sokakları düzenleyerek yaya güvenliğini artıracak "Yaya Güvenliği Dönüşüm Provasfnı başlattı. Proje, Bernard van Leer Vakfı ve Superpool işbirliğiyle NACTO Global Kent Tasarımı İnisiyatifi'nin danışmanlığında gerçekleştirildi. Dünyada başarılı örnekleri bulunan kentsel tasarım dönüşümü, Türkiye'de ilk kez Maltepe'de uygulandı. Bu kapsamda düzenlenen törene Belediye Başkanı Ali Kılıç, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve muhtarların yanı sıra Bernard van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, Superpool, NACTO Global Kent Tasarımı İnisiyatifi, Maltepe Belediyesi'nin de dahil olduğu İstanbul95/Maltepe95 projesi koordinatörleri ve vatandaşlar katıldı.

'BU PROJE HEPİMİZİN'

Yüzlerce çocuğun her gün yürüyerek okula gidip geldiği Zümriitevler Mahallesi'nde örnek bir çalışma başlatılarak, yaya ve çocuk odaklı tasarımla, kavşakların araçlardan kurtarılması hedeflenirken, kent tasarımcıları nın yanı sıra mahalle sakinleri nin de katılımıyla kavşaklar ve sokaklar rengârenk boyandı ve geçici engeller ve saksı gibi aksesuvarlarla yeniden düzenlendi. Proje gerçekleştirildikten sonra düzenlenen törende konuşan Başkan Kılıç, "İstanbul'da yaşam alanlarının daraltıldığı bir zamanda yaşıyoruz. Burada uygulayacağımız projeyi hayata geçirdik. Bu projenin dünyanın birçok yerinde örnekleri var. Bu alanların esas sahipleri, yani 24 saat kullananlar sîzlersiniz. O yüzden halka sormak gerekiyor, nasıl bir meydan, nasıl bir sokak istiyorsunuz diye. Bu kent hiçbirimize tek başına ait değil ama hepimizin olabilir. Köyünüzde bir karış toprağınıza nasıl sahip çıkıyorsanız, imparatorluklara başkentlik yapmış İstanbul için de daha fazla duyarlık göstermelisiniz. 16 milyon nüfusu olan İstanbul dostlarına, İstanbul'un gülen, yeşil yüzünü göstermemiz gerek" dedi. Dayatan değil danışan belediyecilik anlayışıyla hareket ettiklerini ifade eden Kılıç, projeye katkı sunan herkese teşekkür ederek, projenin eksikliklerini birlikte görüp son şeklini halka birlikte vereceklerini ifade etti. Kılıç daha sonra çocuklarla birlikte eline fırçayı alarak, yolu boyadı.

HALK PROJEDEN MEMNUN

Törende bir konuşma yapan Bernard van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu da, akındakilere diz çöktürerek, 3 yaşındaki bir çocuğun normal boyu olan 95 santimetreden projeye bakmalarını istedi. Aksakoğlu, "Bugün buradaki proje, bizim için de bir ilk. Biz burayı küçük çocuklar ve engelliler için yaşanabilir hale getirmeye çalıştık. Bu anlamda bize destek sunan herkese ve en çok Maltepe Belediyesi ne teşekkür ediyorum. Bu cesaret gerektiren bir işti" diye konuştu. Strateji ve Geliştirme Müdürü Bahadır Keşan, projenin teknik detayları hakkında katılımcılara bilgi verirken, bu projenin taktiksel kentleşme örneği olduğunu, yayaların güvenliğini sağlama projesi yaptıklarını, halk, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve kadınların katılımını sağlamak amacı güttüklerini söyledi.

Prova projeyle çocuklar yaratılan park alanında oynayıp, getirilen maskotlarla eğlenirken, mahalle halkı da projeden memnun olduklarını ve kalıcı hale getirilip yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.